Двететото издание на „Петровденските конаци“, меѓународна културна манифестација чиј организатор е ЦК „Бели мугри“……започна синоќа. На Летната сцена публиката проследи фолклорен концерт насловен „Средселно надигрување“, на кој настапија ансмбли од Кочани („Мугри), Пехчево, Кратово и Пробиштип.
„Конаците“ продолжуваат вечерва со фестивалот „Музички бранови“, наменет за најмалите. Настанот е закажан за 19, 45 часот на Летната сцена на ЦК „Бели мугри“.