Националната установа – Центар за култура ” Бели мугри ” – Кочани Ве поканува на самостојната изложба на Вљора К. Исмаиљи на ден 20.08.2021 година со почеток во 18.00 часот.
* Настанот ќе биде реализиран по строго пропишаните мерки за заштита од Ковид 19 – Корона вирусот
* Бројот на посетители е ограничен на 30 лица
* задолжително мерење на температура при влез
* Задолжителна дезинфекција на раце
* Ве молиме држете растојание

Вљора Косуми – Исмаили е почитуван и добро познат уметник. Вљора организираше лични изложби и беше учесник и организатор на разни национални и меѓународни изложби. Вљора Косуми – Исмаили е родена на Косово, на 14 септември 1979 година. Од мали нозе, таа размислуваше за својата страст кон уметноста и тоа ја натера да го продолжи своето образование на Универзитетот во Приштина – Факултет за уметност, каде што дипломира со Диплома за графички дизајн. Во 2008 година, дипломирала како магистар за фигуративни уметности по сликарство во класата на проф. Есат Вала, која имаше големо влијание врз нејзиниот професионален развој и кариера. Додека ги продолжува магистерските студии, Валона започнува да работи како наставник по ликовни уметности во ОУ „Муса Зајми“. Во 2009 година започна да работи како: асистент, професор на Универзитетот во Приштина, Факултет за уметност. Завршил Докторскии студии на Универзитетот во Скопје „Кирил и Методиј“ и освоил научен степен Доктор! Организирал лични изложби во Косово, Македонија, Албанија и Хрватска и учествувал на многу колективни изложби во земјата, регионот и Европа. лична изложба: Галерија на националната библиотека во Приштина, КS,2010 г – Градска галерија во Леже, Албанија – 2013 година – Градска галерија во Скадар, Албанија – 2013 година – Градска галерија во Фиер, Албанија – 2014 година – Галерија на уметности во Приштина, Косово – 2008 година – Галерија на Националниот историски музеј во Тирана, Албанија – 2014 година – Хрватско друштво Ликоних Мјетника во Задар, Хрватска – 2015 година – КИЦ во Скопје, Македонија – 2016 година ……. ……… ……. Колективна изложба: – Галерија „Чифте амам“ во Скопје, МК – 2007 година – Галерија „Чифте амам“ во Гостивар, МК, 2007 година – Галерија во Скадар, АL, 2010 година – „Денови на визуелната уметност“ Скадар, Ал, 2010 година -“Експо-Дијаспора” Бохолт-Галерија Б “во Германија-2013 година • Галерија „Бели сенки“ во Берат, Ал, 2013 година • „Евро Арт“ „Николет Васија“ во Драч, Ал, 2014 година •Бохолт-Галерија Б” во Германија-2014 година • Галерија „77 чекори и мит“ Кукс, Ал, 2015 година • Académie Européenne des Arts Paris во Париз, Франција – 2015 година • Меѓународна изложба „ASHER“, Universidad nacional de comahue во Аргентина – 2015 година • „ЕуроАрт“ Галерија „Николет Васија во Драч, Ал, 2015 г. • „Галерија Контхаус Бохолт“ во Германија- 2017 г. • „Галерија Бохолт“ во Германија – 2017 г. • „28 Вонтори“ во Задар, Хрватска – 2017 г. • Колективна изложба, „Пламенот на јануари“ Гњилане, КС, 2000 г. • Галерија на уметност „Пламенот на јануари“ Гњилане КС, 2001 г. • „Пламенот на јануари“ во Гњилане, КС, 2002 г. • „Пламенот на јануари“ во Гњилане, КС, 2003 г. • „Пламенот на јануари“ во Гњилане, КС, 2004 г. • „Пламенот на јануари“ во Гњилане, КС, 2005 г. • Градска галерија „Амам“ во Призрен, КС, 2006 г. • „Денот на независноста“ во Гњилане, КС, 2008 г. • „Ние сме тие“, Уметничка галерија во Приштина, КС, 2008 г. • Галерија во Палатата на млади во Приштина, Косово – 2010 г. • Театарска галерија „Посветено на 8 март“ во Приштина, Косово – 2011 г. • Галерија на Универзитетот “Илирија” во Приштина, Косово – 2013 г. • Градска галерија „Ноември 2013“ во Митровица, КС, 2013 г. • Галерија „Бели сенки“ Чахили во Приштина, КС, 2013 г. • „Пламенот на јануари“ во Гњилане, КС, 2014 г. • Градска галерија во Феризај, КС, 2014 г. • „Womenени уметници од Балканот“ Теранда, КС, 2015 г. • Градска галерија во Феризај, КС, 2015 г. • „Галерија за размена на уметнички дела на Косово“ во Митровица, КС, 2018.